KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality Květnové zamyšlení Josefa Klementa

Květnové zamyšlení Josefa Klementa

Přidáno 19. 5. 2018
Úvodní slovo místostarosty Josefa Klementa ve Žďárském zpravodaji pro měsíc květen 2018.
Vážení spoluobčané,
měsíc květen se již přehoupl do druhé poloviny. Žákům a studentům zbývá poslední měsíc školy a vše se přibližuje k letním prázdninovým měsícům. Ale jak by studenti sami řekli, měsíc je ještě dlouhá doba.
Koncem dubna jsme se společně s řediteli základních a mateřských škol sešli v budově ZŠ Švermova se zástupci firem Hettich ČR, k.s. a Del, a.s. Tématem setkání bylo, jak přiblížit žákům technické a manuální dovednosti. Troufám si tvrdit, že základní obratností každého školáka by mělo být nejen udělat v tělocviku správně kotrmelec, ale i zašroubovat vrut do vyvrtaného otvoru. Proto si vážím nabídky a zájmu firem poskytnout materiál pro dílenské předměty ve školách. Cílem je vychovat šikovné žáky, kteří si v běžném životě dokáží poradit se základními činnostmi.
V letošním roce se studenti opět zapojili do projektu Mládež kraji, který rovným dílem financují město Žďár a Rada dětí a mládeže Kraje Vysočina. Jedním z podpořených projektů bylo vytvoření naučné stezky po netradičních a málo známých místech Žďáru. Druhým projektem je tradiční sportovní běžecké závodění po „Žďárských schodech“. Ještě v průběhu května se mohou mladí lidé přihlašovat ve druhém kole s dalšími zajímavými projekty.
Rada města na základě připraveného rozpočtu vyhlásila dvě výběrová řízení na dodavatele staveb. První z nich je rekonstrukce budovy bývalé vodárny na učebny pro neformální a zájmové vzdělávání, na kterou město získalo dotaci přes 8 miliónů korun, a druhou stavbou je rekonstrukce hřiště u ZŠ Švermova, které jako poslední z velkých hřišť u škol čeká na modernizaci. Zároveň byl již vybrán zhotovitel stavby pro zázemí fotbalu a tenisu včetně nafukovací haly nad tenisovými kurty. Práce by mohly začít již koncem tohoto měsíce. Fotbalisté se mohou těšit i na nový povrch hřiště s umělou trávou, protože stávajícímu hřišti končí platnost certifikátu. Těmito akcemi se snažíme vedle důležitých investic do infrastruktury, rekonstrukcí a modernizací ve městě přispět rovněž v oblasti sportu a volnočasových aktivit.
Milí spoluobčané, závěrem mi dovolte, abych upozornil na řadu zajímavých akcí, které v našem městě proběhnou v nejbližší době. Po tradiční žďárské pouti ke sv. Janu Nepomuckému na Zelené hoře nás čeká 9. června čtvrtý ročník Dne Žďáru s řadou hudebních a tanečních vystoupení. Na závěrečném koncertu vystoupí zpěvák Petr Kolář. Základní umělecká škola Františka Drdly se opět zapojila do projektu „ZUŠ open“ a zaměřila se především na kulatá výročí o založení umělecké školy a souborů Svatopluku a Žďáráčku. Měsíc červen bude dále ve znamení sportovních akcí, mimo jiné basketbalistů, volejbalistů, rychlobruslařů. Věřím, že si každý z této pestré nabídky vybere. Myslím, že oddíly a spolky mají co předvést, a jsem hrdý na to, že tak za podpory města činí. Přeji všem krásné a příjemné následující dny!

Josef Klement, místostarosta města Žďáru nad Sázavou